Pianistul ceh Jan Simon susține un concert dedicat exclusiv lui Mozart, pe 17 iunie, la București

Pianistul ceh Jan Simon susține un concert dedicat exclusiv lui Mozart, pe 17 iunie, la București
Publicat: 17/06/2015, 13:33

Concertul susținut de pianistul Jan Simon și Orchestra de Cameră Radio marchează închiderea stagiunii 2014-2015 pentru ansamblul ce face parte din Orchestrele și Corurile Radio România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Evenimentul programat pe 17 iunie, de la ora 19.00, la Sala Radio, este dedicat în exclusivitate lui Wolfgang Amadeus Mozart și se derulează sub bagheta unuia dintre cei mai activi muzicieni ai tinerei generații: Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Operei Naționale Române Iași, care ocupă aceeași poziție și la Filarmonica din Sibiu.

Jan Simon va interpreta la Sala Radio „Concertul nr. 12 în la major pentru pian și orchestră”, ce poartă semnătura lui Mozart.

Pe lângă activitatea sa artistică, Jan Simon lucrează la Radio Cehia din 2001, iar, din 2012, este director al orchestrelor din cadrul Radiodifuziunii naționale din Cehia. Jan Simon a susținut concerte alături de orchestre renumite, ca BBC Symphony Orchestra, Israel Philharmonic Orchestra, Baltimore Symphony Orchestra, Czech Philharmonic, Prague Radio Symphony Orchestra, Moscow Soloists, Slovak Philharmonic, Prague Philharmonia, Prague Symphony Orchestra etc. A susținut turnee în majoritatea țărilor europene, dar și în Statele Unite, Canada, Mexic, Australia, Egipt, Japonia, China și Taiwan.

Jan Simon a studiat la Conservatorul din Praga, iar ulterior și-a continut educația muzicală la Academia de Arte ale Spectacolului din capitala cehă. A urmat un an de studiu la Zürich și doi ani la Academia de Muzică din Lübeck. Ca student, s-a bucurat de succes la numeroase concursuri muzicale. A câștigat cele mai importante premii la Concursul Național „Chopin” și la Concursul sponsorizat de Ministerul Culturii din Cehia. A câștigat mai târziu mai multe premii Chopin la Concursul de la Mallorca din 1985, la Prague Spring Festival Competition din 1988, la W. Kappel Competition din SUA în 1990 și la Queen Elizabeth Competition, la Bruxelles, în 1991.

Programul concertului de la București se va deschide cu uvertura operei mozartiene „Flautul fermecat”, una dintre cele mai des interpretate și mai populare opere din toate timpurile. Între premieră absolută dirijată chiar de Mozart, la Viena, în septembrie 1791 (cu doar câteva luni înainte de trecerea în neființă a compozitorului) și noiembrie 1792 au avut loc o sută de reprezentații.

Concertul de la Sala Radio se va încheia cu „Misa Trinitatis”, interpretată cu participarea Corului Academic Radio, dirijor Dan Mihai Goia. Mozart ar fi compus această misă pentru catedrala din Salzburg, mai exact pentru sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt (sau Rusaliile, în termenii culturii române), moment marcat la zece zile după Înălțare.

Dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), Gabriel Bebeșelea este cel mai tânăr muzician care ocupă o astfel de funcție. Artistul este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu și asigură conducerea muzicală a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra și Icon Arts Ensemble. A fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale. Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” – Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet, pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
Sindy și Vlădaia, eliminate de la Insula de 1 milion! Strategia care le-a trimis direct...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Călătorie EPICĂ în plin război! De la Paris la BUCUREȘTI, prin...
S-a dat lege pentru TOATE FEMEILE din România. Vestea cea mare a venit chiar ACUM:...
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Peste jumătate dintre răspunsurile ChatGPT sunt greșite, arată un studiu
×